El Gremi de Carnissers-Cansaladers-Xarcuters de Barcelona i Comarques va néixer ara fa 150 anys. La història, doncs, és molt llarga i conseqüència o fruit de la tradició gremial i artesana tant de Barcelona com també de Catalunya.

Durant els anys 50, GremiCarn es va anar consolidant tal i com el coneixem ara. Però és a partir de mitjans dels 80, amb la renovació de l'antiga Junta Directiva, quan GremiCarn passa a convertir-se en una de les associacions representatives de comerciants més fortes, dinàmiques i actives de Barcelona.

GremiCarn és una organització empresarial sense ànim de lucre que ha aglutinat els elaboradors artesans d'embotits i als comerciants detallistes carnis, els quals, amb el seu bon fer, han mantingut durant generacions la tradició xarcutera catalana.

La representativitat actual en la província de Barcelona és molt elevada, més del 80% de les empreses del sector confia en la capacitat de GremiCarn per donar solucions als problemes sectorials i a les seves necessitats empresarials.
El nostre Gremi és la "locomotora" de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters a la qual estan associats els sis gremis de detallistes carnis existents a Catalunya:

- Representem a prop de 3.500 empreses amb més de 5.200 punts de venda.
- La nostra Federació genera prop de 13.000 llocs de treball a Catalunya.

Així com ha promogut la creació de la Fundació per la Formació, Investigació i Foment dels Oficis de la Carn i dels Productes Càrnics de Catalunya (Fundació Oficis de la Carn), La Fundació ha de ser l'eina de treball de tots els professionals del sector càrnic català. Mantenir i millorar any rera any un ofici tradicional en una societat moderna, comunicar-se amb els consumidors sense por a ser mal interpretats, formar a les noves generacions de professionals dels oficis de la carn: aquests són alguns dels objectius de la Fundació.
GremiCarn té la seva pròpia escola en funcionament des de l'any 1973 i, amb la creació de la Fundació se li varen traspassar les competències. Avui dia l'Escola Professional dels Oficis de la Carn i la Xarcuteria, és una escola molt activa amb 1.200 alumnes en cartera i en col·laboració amb l'IES Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona, amb el qual es realitza el mòdul de grau mitjà de formació professional Tècnic en Escorxador i Carnisseria-Xarcuteria.