Aquest carnaval, des de Fundació Oficis de la Carn hem estat presents en dues activitats molt diferents però amb un mateix objectiu: promoure la gastronomia catalana i els productes carnis artesans. A continuació us presentem la crònica del Dijous Llarder de Vic i el Concurs Mundial de Facit de Carnaval de Sort.
Ambdues participacions s’han dut a terme amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Dijous Llarder a Vic
El passat dijous, 27 de febrer, la Fundació Oficis de la Carn va ser convidada a participar en els tradicionals actes del Dijous Llarder a Vic, una de les cites gastronòmiques més emblemàtiques d’Osona, on el porc n’és el protagonista absolut.
Entre els actes destacats, cal esmentar el concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents”, que reconeix els millors productes del territori. Diversos cansaladers agremiats van obtenir-hi reconeixement, com Carnisseria Colom Vila (Manlleu), Embotits Fussimanya (Roda de Ter) i Carnisseria Codina (Taradell), amb premis en categories com la llonganissa, el bull blanc o la somalla.
Durant la jornada també es va celebrar una taula rodona amb la participació del Josep Dolcet, director de la Fundació Oficis de la Carn, i diversos professionals del sector, per parlar sobre la situació actual dels productes elaborats pels petits establiments i el valor de l’artesania carnissera.
Per acabar, el dissabte, 1 de març, la Fundació Oficis de la Carn va organitzar un tast relacionat amb els productes carnis artesanals: Embotits d’or catalans. Un tast on es van degustar alguns dels embotits que han estat premiats en els darrers concursos de la Fundació.
Concurs Mundial de Facit de Carnaval de Sort
El dimarts 4 de març. la Fundació Oficis de la Carn va ser present al Carnaval de Sort (Pallars Sobirà), participant en els actes gastronòmics del Concurs Mundial de Facit de Carnaval, una festa que reivindica la tradició d’aquest embotit autòcton tan arrelat al territori.
En el marc d’aquestes activitats, la Fundació Oficis de la Carn va oferir una xerrada divulgativa sobre els embotits tradicionals catalans i la seva evolució artesanal, a càrrec de Josep Dolcet, que va compartir coneixements sobre tècniques d’elaboració i la importància de preservar el saber fer dels petits productors. L’activitat va despertar un gran interès entre els assistents, consolidant el vincle entre l’ofici carnisser i xarcuter i el patrimoni gastronòmic del país.
Aquesta participació reforça el compromís de la Fundació Oficis de la Carn amb la preservació del patrimoni gastronòmic i artesanal del país, tot col·laborant activament en iniciatives locals que mantenen viva la cultura alimentària catalana.
