Nom d'usuari o e-mail
Contrasenya
Actualitat

Benvinguts tàpers

Us presentem el cartell 'Benvinguts tàpers - Aquí pots portar el teus envasos per comprar' que hem realitzat juntament amb Go Zero Waste

A l’enllaç del final de la noíticia podreu descarregar-vos la campanya que hem creat juntament amb Go Zero Waste sobre l’ús dels tappers

Aprofitem per proposar-vos la lectura d’aquest article publicat pel Gremi de Carnissers de la Comunitat de Madrid, que reflecteix perfectament els dubtes i preocupacions de moltes de les vostres consultes respecte del tema dels tuppers. Aquest article es recolza en la normativa vigent al respecte.

 

Pot el consumidor aportar el seu propi envàs per portar-se els productes a granel?

Durant el darrer any, han estat moltes les mesures i campanyes relacionades amb la reducció de plàstics, entre elles les d’empreses alimentàries que possibiliten l’envasament del producte en envasos propis del consumidor. El sector de l’alimentació és a un dels quals més afecta aquest compromís mediambiental, atès que el plàstic és un dels materials més estesos per la seva versatilitat per a l’envasament i lliurament d’aliments.

No obstant això, aquest compromís no només està en mans de les empreses, sinó també dels clients, i ha de ser a més conforme amb la normativa protegint la seguretat jurídica de les empreses i consumidors.

Donada aquesta situació, una de les preguntes que més ens heu fet és la que ocupa el títol d’aquest article. Per això, Elena Pi, Directora de l’Àrea de Qualitat i Seguretat Alimentària de Carnimad i Diplomada en Enginyeria Química, aclareix alguns aspectes relacionats:

 

1- Els envasos alimentaris són considerats recipients destinats a contenir un aliment amb la missió específica d’evitar la seva deterioració i protegir-ho de la contaminació.

Referent a això la normativa nacional de protecció dels consumidors estableix que les empreses han de:

  • Garantir que els béns posats al mercat siguin segurs.
  • I protegir també la salut i seguretat dels consumidors controlant la higiene dels productes i els envasos que els contenen.
  • Garantir que els béns posats al mercat siguin segurs.
  • I protegir també la salut i seguretat dels consumidors controlant la higiene dels productes i els envasos que els contenen.

 

2- El Codi Alimentari Español determina que no estarà permès en els establiments d’alimentació:

  • Envasar o embolcallar aliments en recipients amb trencaments, fissures o defectes que puguin representar un perill per a l’aliment en si o per a la persona que ho manegi. Entre uns altres: pots metàl·lics o de plàstic, fulles de “papers metàl·lics”, papers, cartolines, cartrons, pel·lícules cel·luloses i plàstiques, tapes i càpsules metàl·liques.
  • Aprofitar recipients o envasos amb llegendes, rètols o marques alienes al producte o que en realitat contenen el nom d’un altre fabricant o envasador.
  • Envasar o embolcallar aliments en recipients que, a l’origen o en alguna oportunitat, haguessin contingut o estat en contacte amb productes no alimentosos tòxics o incompatibles per la seva naturalesa amb els aliments o begudes.

 

3- Així mateix, el Reial decret 1376/2003, de 7 de novembre, pel qual s’estableixen les condicions sanitàries de producció, emmagatzematge i comercialització de les carns fresques i els seus derivats en els establiments de comerç al detall indica:

  • Els envasos, i si escau els embalatges, no podran tornar-se a utilitzar para derivats càrnics i altres elaborats produïts pels establiments, excepte alguns recipients tals com els de terracota, vidre o plàstic, que podran reutilitzar-se després d’haver-se netejat i desinfectat eficaçment.
  • Quan les carns i derivats càrnics siguin envasats en presència del consumidor, es prendran les mesures necessàries per evitar la seva deterioració i protegir-les de la contaminació.

 

PER TANT

Encara que el comerç al detall de carn i el comerç d’alimentació vegin amb bons ulls i donin la benvinguda a alternatives més sostenibles al plàstic amb la finalitat de reduir els residus per a l’envasament d’aliments, els recipients propis dels consumidors no ofereixen seguretat quant a la seva higiene i fins i tot poden no garantir la seva aptitud per contenir el producte.

Per tot això, seria necessari l’ampliació de formació i educació als consumidors per part de l’Administració i Associacions de Consumidors en relació als tipus d’envasos aptes per contenir aliments i la seva reutilització perquè aquesta pràctica pogués fer-se de forma segura en el comerç alimentari de productes peribles, com són les carns fresques i els seus derivats.

 

DES DE GREMICARN RECOMANEM

Encara que en general (exceptuant algunes normes locals), el comerciant no està obligat per norma a facilitar el producte en envàs propi, la falta de formació i educació del consumidor pot suposar riscos en aquesta pràctica, és per això, que si decideixes així i tot donar la possibilitat al consumidor de poder portar-se els productes que adquireix en el teu establiment en el seu propi envàs, li informis mitjançant un cartell visible de les condicions que han de reunir aquests envasos.

X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=»1065″ title=»Fes-te soci»]

Concurs Nacional de Botifarra d'Ou 2023
Agenda d'Autocontrol higiènic i sanitari 2022
Club de compres
Escola de la Carn
Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família