Nom d'usuari o e-mail
Contrasenya
Actualitat

Entra en vigor la Normativa de l’Agència Catalana de Residus sobre cobrar per les bosses de plàstic

Preguntes freqüents sobre la prohibició del lliurament gratuït de bosses de plàstic

La llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, estableix en el seu article 195 que:

Es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Quan va entrar en vigor la prohibició del lliurament gratuït de bosses de plàstics?
D’acord amb la Llei 5/2017, de 28 de març, la mesura va entrar en vigor el passat divendres 31 de marc.

Quines bosses estàn afectades?
– Bosses de caixa: qualsevol bossa utilitzada per a transportar la compra i que es pot portar en una sola mà gràcies a la confecció de les nanses: bosses samarreta, bosses de nansa encunyada, bosses de nanses plàstic flexible, bosses de nanses rígides, bosses de nanses de corda, i qualsevol altre tipus de bosses amb nanses.
– Bosses de lliurament a domicili: qualsevol bossa, amb nanses o sense, utilitzada pels serveis propis o subcontractats per a transportar i lliurar a domicili la compra dels clients.

A quin tipus de material es refereix la prohibició?
La prohibició de la distribució gratuïta de bosses afecta a totes les bosses de plàstic (inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable), amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent. Per tant, les bosses compostables sí es poder lliurar gratuïtament si és voluntat del comerciant.

A quins establiments comercials afecta la prohibició de la gratuïtat de les bosses de plàstic?
A qualsevol punt de venda de mercaderies o productes, és a dir, a tots els establiments comercials de Catalunya, siguin del tipus que siguin, que en el moment de lliurar el producte ho facin en una bossa de plàstic.

Quin preu s’ha de cobrar per les bosses?
La normativa no estableix cap preu mínim ni màxim per les bosses, únicament prohibeix la seva distribució gratuïta (que es regalin). El preu ha de ser el que es consideri més adient sempre que es sufragi el preu de cost de la bossa.

Ha de constar la bossa de plàstic al tiquet?
Sí. El comerciant ha de vendre les bosses com un producte més i diferenciat al tiquet.

Què passa si un comerç continua regalant les bosses?
El compliment d’aquesta disposició es comprovarà en el marc de les visites d’inspecció que reben els comerços per part de la Generalitat de Catalunya i dels ens locals. En cas d’incompliment, s’aplicarà el règim sancionador corresponent.

X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Concurs Nacional de Botifarra d'Ou 2023
Agenda d'Autocontrol higiènic i sanitari 2022
Club de compres
Escola de la Carn
Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família