Davant la preocupant manca de relleu generacional al sector, des de GremCarn Lleida i l’Escola d’Hoteleria hem presentat un nou cicle formatiu de grau mitjà en Elaboració de Productes Alimentaris. La formació començarà el pròxim 12 d’octubre i comptarà amb 33 places en la seva primera edició.
Segons un estudi elaborat pel Gremi, en els darrers tres anys han tancat 49 establiments dels 201 censats a la demarcació, i es preveu que entre 5 i 10 anys més desapareguin 64 comerços més. Aquesta tendència suposaria una reducció del 56% de les carnisseries i xarcuteries en quinze anys si no s’actua de manera decidida.
“És una gran oportunitat per reivindicar un ofici artesanal i personalitzat, vinculat a la innovació i a la gastronomia de proximitat”, va destacar Neus Brenuy, directora de l’Escola d’Hoteleria, durant l’acte de presentació. El nou cicle de dos anys inclourà pràctiques en empresa i es planteja com una porta d’entrada al sector per a nous perfils amb vocació, oferint una sortida laboral estable i amb recorregut.
A l’acte també hi van participar Marc Farràs, president de GremiCarn Lleida i Oriol Tarrats, secretari general, que van destacar la necessitat d’iniciatives com aquesta per assegurar la continuïtat de negocis amb propietaris a punt de jubilar-se i dificultats per trobar relleu.
Els mitjans es fan ressò de la iniciativa
La presentació del nou cicle formatiu i la situació del sector a Lleida han despertat l’interès de diversos mitjans de comunicació, que han volgut donar veu a la problemàtica i a les solucions que s’estan impulsant des de GremiCarn Lleida:
-
Segre: Nova FP per formar carnissers i xarcuters i frenar el tancament de botigues a Lleida
-
Segre: Més de la meitat de carnisseries de Lleida podrien tancar en una dècada per falta de relleu
-
Catalunya Ràdio: Pròsper Puig: “La xarcuteria és un valor de país i no hauria de desaparèixer”
-
UA1 Lleida Ràdio: La falta de relleu generacional aboca al tancament de més de la meitat de carnisseries i xarcuteries lleidatanes en una dècada