Per què és necessària la fira Meat Xperience?
Perquè justament és una fira feta a la nostra mida. Serà una fira amb una tipologia molt clara: la de comerços. I és una fira dirigida, precisament, al comerç minorista carni, a l’artesà, i es dirigeix directament al client.
Quines són les dades i els reptes que planteja el sector carni als petits establiments a Catalunya i a Espanya? Són els mateixos?
No exactament. A Catalunya tenim un fet diferencial: l’elaboració. La majoria dels xarcuters i carnissers disposem d’obrador, cosa que no passa a Espanya. Pel que fa als reptes, principalment a Catalunya en tenim dos: Ser capaços de captar vocacions, és a dir, a la gent jove; i en segon terme el relleu empresarial o generacional, que va molt lligat a la manca de formació professional. La formació professional d’oficis no està ben estructurada al país; per això no tenim un graner de joves formats que siguin capaços de tirar endavant un negoci com aquest.
Quines novetats planteja la fira per al sector?
Bàsicament, novetats d’innovació de producte, i a més, malgrat que encara no sabem com serà la fira, també hi haurà innovacions en l’àmbit tecnològic i digital. La tecnologia va molt de pressa i la digitalització també. El nostre sector va ser dels primers a arribar a la digitalització dels comerços per necessitat, pel compliment de la normativa sanitària, de fer escandalls cada dia dels nostres productes… Però malgrat tot, la tecnologia ens ha d’ajudar a arribar al client i també a analitzar les dades per oferir els serveis i productes més adequats. És molt important conèixer el nostre consumidor, encara que al sector tenim el que es diu “tenir olfacte” perquè estem molt a prop del nostre client.
Però una vegada tenim les dades, algú ens hauria d’ensenyar quant de temps ha de passar entre tenir les dades, tenir-les analitzar i posar-nos en marxa perquè aquestes dades tinguin validesa. Si resulta que tenim les dades, però no les sabem interpretar, aleshores tenim un problema.
Quins són els organitzadors de la fira i quins són els objectius?
Aquesta cita es fa des de la Federació Catalana de Carnissers-Xarcuters i, per tant, engloba tot el sector minorista carni. Per aquest motiu ens agradaria que tota aquella gent que creu que aquesta fira no va amb ells, no és així. Us animem a participar-hi.
Segurament tenim un problema al nostre col·lectiu: la participació en esdeveniments que els comporta un treball afegit, com és el desplaçament. Hem de ser conscients que fires com la que organitzem són molt interessants perquè compartim el coneixement i aquest intercanvi és molt important. La nostra fira ha de servir per a això: per compartir experiències i veure cap a on van les tendències.
Meat Xperience és petit comerç. Hi ha una gran diferència entre la indústria i nosaltres. L’establiment al detall té un producte a mida i els nostres serveis també ho són. Estem molt propers al nostre client, per tant, Meat Xperience també és molt a prop del nostre client i d’altres associacions i federacions. Fa poc hem estat a Madrid a la primera trobada d’artesans de la carn i tothom posava Catalunya com un exemple a seguir. Per tant, entenem que des de Catalunya tenim molt per ensenyar.
Quines activitats tenen previst mostrar durant la fira?
Evidentment es faran tallers de demostració. Però és molt important que hi hagi actors molt més transversals. Encara falta un any, però les activitats han de centrar-se a donar solucions no tant de producte, sinó de temàtiques que són accessòries però imprescindibles per portar el negoci. Parlem des d’envasos fins a programari de gestió.
El producte el dominem bé, i probablement es faran tallers de demostració, però crec que és molt més important aquest complement tan necessari per als nostres comerços i posar-lo a l’abast dels professionals que vindran.
I sobretot pensant en la sostenibilitat?
El nostre sector és molt sensible. La gent ve cada dia a les nostres botigues, per tant, hem de ser abanderats també en la sostenibilitat… i a KM 0, i en cuidar el territori… tot això ho podem fer nosaltres, cosa que la indústria no ho pot fer.
Vostés expliquen que la fira està destinada específicament per als establiments de carnisseria, xarcuteria i aus de corral. Per què?
Perquè és el nostre sector. I és un sector molt ampli. L’alimentació és avui dia el gran pool d’atracció dels eixos comercials i dels mercats. El nostre sector ha estat força vilipendiat aquests últims anys de forma força injusta i crec que ho hem de posar en valor. Hem de defensar la qualitat del nostre producte. I a més estem defensant el sector primari, fonamental per al desenvolupament de la societat. Estem parlant de l’Espanya buida, de la Catalunya buida… amb la nostra acció de compra al sector primari, fem que el sector primari perduri en el temps.
Vostès ja han començat a fer els contactes dins del sector i estimen que la fira reunirà prop de 3.500 persones, entre proveïdors i visitants… també del relleu generacional?
Evidentment. Penseu que el nostre sector és dels pocs en què les persones que s’hi incorporen tenen feina assegurada. La meva reivindicació va molt més enllà de si venen els estudiants a la nostra fira. És clar que volem que els estudiants vinguin a la fira i que vegin que som un sector on es poden llaurar el futur. Però crec que tenim un problema general de país: com estructurem la formació professional cap a les microempreses i els oficis. Som un sector amb futur i per tant, les persones que s’hi incorporin també tenen futur.
És molt important que Meat Xperience es converteixi en un altaveu i un fòrum de debat. També és important implicar l’administració, justament per tot això abans. No és perquè no sàpiguen, perquè els hem dit per activa i per passiva. Però pensem, que són ells, l’administració, qui ha de fer el salt endavant. Hem d’implicar tot el sector públic perquè tinguem en compte quines són les demandes del privat.