Nom d'usuari o e-mail
Contrasenya
Actualitat
Interprofessionals

Les interprofessionals càrnies demanen a Pedro Sánchez explicacions per les declaracions del ministre Garzón

Demanen explicacions per les declaracions efectuades pel ministre de Consum Alberto Garzón en The Guardian i que la Revista Càrnia va donar a conèixer publicant-les dilluns passat.

A continuació reproduim la carta enviada per les sis interprofessionals:

Estimat President:

Les sis organitzacions interprofessionals de la cadena ramader-càrnia (ASICI, AVIANZA, INTERCUN, INTEROVIC, INTERPORC Y PROVACUNO, que representem a centenars de milers de ramaders, empreses, treballadors i tècnics de tota Espanya, li escrivim amb la intenció de manifestar-li la nostra profunda preocupació per les al·lusions constantment negatives cap a aquest sector i que recentment han tornat a ser realitzades pel ministre de Consum en un mitjà estranger.

Com sabrà, el passat 26 de desembre, el diari “The Guardian” va publicar una entrevista realitzada al ministre, el titular del qual resava “Els espanyols haurien de consumir menys carn per a limitar la crisi climàtica, segons ministre”. En aquest article, es vincula la producció ramader–càrnia de manera inequívoca amb la crisi climàtica, passant per alt els esforços de la cadena i ignorant el fet que la producció ramadera de carn representa únicament el 7,8% del total d’emissions de GEI del nostre país, enfront dels sectors relacionats amb l’energia, que suposen el 72% d’aquestes emissions (el transport 27,7%, la indústria un 21,4%, la generació d’electricitat i refinament un 14,0% i el consum de combustibles un 8,2%), segons les dades oficials de l’Inventari Nacional de Gasos d’Efecte d’hivernacle – Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic-.

Encara més greus resulten les afirmacions sobre la qualitat de les exportacions en el sector ramader–carni. En aquesta entrevista, el ministre se centra en el que ell denomina “megagranjas”, sense major especificació, i afegeix que “contaminen la terra, l’aigua i posteriorment exporten aquesta carn de baixa qualitat procedent d’aquests animals maltractats”. No és difícil imaginar que dels 130 països als quals exporta el sector carni espanyol alguns llegeixin que les nostres exportacions manquen de les certificacions de control i seguretat alimentària, sanitat i benestar animal a les quals estem obligats per norma comunitària o pels propis protocols d’autocontrol.

Un altre aspecte de la citada entrevista frega ja l’esperpent quan el Ministre associa a un suposat lobby les crítiques que ha rebut i les qualifica com “una persecució d’homes que veurien afectades la seva masculinitat per no menjar un bon rostit”.

Amb aquestes serioses i absurdes declaracions, s’està posant en dubte el rigor i el treball de milers d’empreses, treballadors i funcionaris públics al nostre país. Cal recordar que la cadena ramader-càrnia va aportar en 2020 ni més ni menys que 8.680 milions d’euros d’exportacions a la balança comercial d’Espanya, un saldo positiu del 799% i que contribueix a pal·liar el tradicional dèficit comercial del nostre país. El sector carni genera, a més, un important flux d’inversions que repercuteix igualment en l’activitat i l’ús de sectors relacionats, genera importants activitats de recerca i desenvolupament, implicant nombrosos centres tecnològics, grups de recerca, universitats, etc., contribuint, en definitiva, a l’avanç científic i tècnic del nostre país.

No és la primera vegada que, des d’aquest ministeri, es realitzen manifestacions faltes de rigor i basades en dades inexactes o parcials. No obstant això, aquest cas és un fet d’extraordinària gravetat, en tractar-se d’un membre del govern qui assenyala en un mitjà estranger a un sector espanyol com a responsable de mala praxi i fins i tot acusant-lo de presumptes irregularitats, acusacions en les quals estarien inclosos els propis serveis oficials de control veterinari i d’inspecció i control d’exportacions de l’Estat i de les Comunitats Autònomes.

Considerem que aquestes afirmacions resulten reprovables en qualsevol responsable polític espanyol en posar en risc la imatge d’un sector que tant aporta a l’economia i societat espanyoles. Encara més greu és, el que ho faci un membre del Govern, per la qual cosa, esperem que comprengui la nostra preocupació i des de la seva responsabilitat tracti d’evitar actuacions d’aquest tipus en el futur.

Quedant a la seva disposició i a l’espera de les seves consideracions, rebi una cordial salutació,

Signat

  • Antonio Prieto, president de ASICI.
  • Antonio Sánchez, president de AVIANZA
  • José Luis Tainta, president de INTERCUN
  • Raúl Muñiz, president de INTEROVIC
  • Manuel García, president de INTERPORC
  • Eliseo Isla, president de PROVACUNO
X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Concurs Nacional de Botifarra d'Ou 2023
Agenda d'Autocontrol higiènic i sanitari 2022
Club de compres
Escola de la Carn
Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família