Arrel de la publicació del Reial Decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d’higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments on es permeten operacions de congelació, descongelació i re-congelació d’aliments juntament amb la necessitat d’establir dates de consum preferent de la carn congelada us passem un resum de les dates publicades en l’Informe del Comité Cientìfic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) sobre l’establiment de data de consum preferent en carn congelada en establiments de comerç minorista del 20 de Setembre de 2022.
S’ha de tenir en compte que els processos de congelació i descongelació de la carn produeixen modificacions dels paràmetres de natura microbiològica, fisicoquímica i sensorial, afectant directament a la seva vida útil.
Donat que la realització d’estudis de vida útil pot resultar complexa i costosa per als establiments minoristes, l’AESAN, un cop revisada la bibliografia científica existent i les recomanacions de diferents institucions proposa les següents orientacions sobre possibles dates de consum preferent per a carn congelada segons l’espècie:
Espècie animal | Congelació desprès de la recepció | Maduració | Congelació desprès de maduració |
Boví | 12 mesos a -18ºC | 14 dies a <2ºC | 9 mesos a -18ºC |
Oví | 12 mesos a -18ºC | 14 dies a -1,5ºC | 9 mesos a -18ºC |
Caprí | 12 mesos a -18ºC | 3-5 dies a 4,4ºC | No es pot establir recomanacions generals. |
Porcí | 6 mesos a -18ºC | No es pot establir recomanacions generals. | No es pot establir recomanacions generals. |
Aus | 12 mesos a -18ºC per productes sencers | 9 dies a <-1ºC | No es pot establir recomanacions generals. |
9 mesos a -18ºC per productes especejats | |||
Conills | No es pot establir recomanacions generals. | No es pot establir recomanacions generals. | No es pot establir recomanacions generals. |
Les dates establertes en aquest informe servirà d’orientació a les autoritats competents encarregades del control oficial dels establiments minoristes per valorar si la vida útil establerta per a la carn congelada es adequada.
Tant el subministrament com la venda de carn congelada per part dels establiments minoristes, han de complir amb unes bones pràctiques d’higiene i manipulació.