Nom d'usuari o e-mail
Contrasenya
Actualitat
Federació

Posicionament sobre l’establiment d’un preu màxim per als productes de primera necessitat

Regular el preu màxim de venda suposaria perjudicar greument el comerç minorista de la carn, ja que no té capacitat de negociar amb els proveïdors majoristes al no comprar a volum.

Des de la Federació catalana de carnissers – xarcuters – cansaladers, davant les recents declaracions i posicionaments sobre l’establiment d’un preu màxim per als productes de primera necessitat com a solució a la pèrdua de poder adquisitiu dels consumidors amb motiu del fort increment del preu de la cistella de la compra, vol manifestar que pel que al seu àmbit d’actuació es refereix, entenem que seria una mesura més efectiva aplicar un IVA superreduït del 4% a la carn fresca, com ja tenen altres aliments de primera necessitat, com són la llet, els ous, les fruites, les verdures i el pa. Actualment, la carn fresca tributa en imposició indirecta al 10% de manera incomprensible.

Aquesta mesura comportaria, a més de l’estalvi, un altre important benefici, com una millora en els hàbits nutricionals dels consumidors, ja que la carn fresca i elaborats carnis són un aliment bàsic en la dieta mediterrània, aportant alguns nutrients essencials per a una alimentació completa i equilibrada.

Desigualtat d’oportunitats per al comerç detallista

Com a especialistes en un sector determinat, els comerços minoristes de la carn són mono-producte, és a dir, que no poden variar o regular els seus marges encarint un altre tipus de productes d’una cistella de la compra variada, com poden fer altres formats de la distribució, que sí que són multi-producte i tenen la possibilitat d’oferir als seus clients altres línies de productes, amb diferents qualitats, podent així ajustar marges de benefici.

A més, entenem que regular el preu màxim de venda suposaria perjudicar greument el comerç minorista de la carn, ja que no té capacitat de negociar amb els proveïdors majoristes al no comprar a volum com sí que poden fer-ho altres formats de la distribució, per la qual cosa el marge es reduiria dràsticament o hauria de vendre a pèrdues, una cosa impossible d’assumir. De fet, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha reconegut que el comerç minorista no té capacitat per a limitar els preus de la mateixa manera que poden fer-ho els grans grups de la distribució, per la qual cosa no té sentit ni possibilitat d’aplicació una mesura que perjudica la lliure competència i la supervivència del petit comerç detallista.

Una altra de les greus conseqüències que tindria posar topall als preus és que distorsionaria l’oferta, perquè pot provocar l’acaparament de productes per part dels consumidors, que aniran a preu a l’hora de realitzar les seves compres de primera necessitat. Cal assenyalar que precisament en el cas del sector carni, sempre hi ha hagut talls i tipus de peces que són assequibles per a totes les butxaques del consumidor, per la qual cosa no té sentit imposar preus quan la varietat de producte i costos està ja garantida.

Prohibició de fixar límits als preus en determinats aliments

Amb tot, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja s’ha pronunciat clarament en aquest sentit, assenyalant que “tant la Llei de defensa de la competència com el Tractat de funcionament de la Unió Europea prohibeixen expressament els acords o recomanacions de fixació de preus o altres condicions comercials que restringeixin o falsegin la competència”. Per tant, conclou que “la fixació entre operadors de preus màxims, fins i tot sota l’auspici o l’impuls d’autoritats públiques, és un acord de preus dels prohibits per aquestes normatives”.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, també s’ha manifestat contrari a aquesta proposta de fixació de preus màxims, i ha apel·lat al correcte funcionament de la cadena alimentària a Espanya, que està aconseguint que “cada element en aquesta cadena trobi la seva justa retribució”. Compartim igualment aquesta visió, ja que l’actual llei que la regula va néixer amb l’esperit de millorar l’eficiència de la cadena i garantir en tot moment uns preus justos i competitius, tenint en compte els costos de producció, l’adequat funcionament de la distribució i els preus de venda al consumidor.

Finalment, volem posar de manifest que les empreses detallistes de la carn són empreses familiars, amb la qual cosa tenen un tracte directe amb el consumidor i coneixen perfectament les dificultats per les quals estan passant els seus clients, i que també sofreix el sector. És per això que porten temps fent enormes esforços econòmics retenint la inflació, rebaixant els marges dels seus productes, contenint al màxim els preus de venda al públic, absorbint tots els costos de més que estan suportant amb motiu de les mesures establertes per la pandèmia i assumint l’increment dels costos de l’energia, perquè d’una altra forma els preus serien inassumibles per als seus clients.

carnissersxarcuterscatalunya.cat
federaciocatalana@gremicarn.cat
93 424 10 582
X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Concurs Nacional de Botifarra d'Ou 2023
Agenda d'Autocontrol higiènic i sanitari 2022
Club de compres
Escola de la Carn
Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família

Tots els drets reservats © GremiCarn 2021   |   política de privacitat