Avui, 22 de desembre, entra en vigor el Reial Decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d’higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç minorista.
Aquesta nova reglamentació estableix les mesures d’aplicació dels reglaments dels paquets d’higiene i que contribueixen a una correcta aplicació a tot el territori espanyol de la normativa europea, fent ús de les disposicions de flexibilitat que els reglaments permeten desenvolupar als estats membres.
Hi ha moltes novetats, però a gran trets les més significatives son:
- Es permet la distribució entre establiments de comerç minorista i a altres establiments.
- Actualització i clarificació de la definició d’activitat marginal, localitzada i restringida.
- Establiment de les temperatures a les que s’han de mantenir els aliments al comerç minorista.
- Establiment dels requisits específics per a la preparació de la carn fresca, carn picada, preparats de carn i productes carnis.
- Establiment de disposicions per a l’elaboració d’aliments en què s’utilitzi l’ou com a ingredient.
- Es fixen els requisits específics per a altres formes de comercialització de productes com les zones de degustació, màquines expenedores i elaboració d’aliments en locals que s’utilitzen principalment com a habitatge privat.
- Regulació de l’accés d’animals de companyia als establiments alimentaris.
- Establiment dels requisits per a la venda d’aliments en establiments amb gossos i gats destinats a interactuar amb la clientela.
- Establiment de mesures per a la comercialització d’aliments amb defectes de forma, tamany o altres que no afecten la seva seguretat.
- S’estableix el permís perquè la clientela porti els seus propis envasos al comerç i, que els comerços puguin reutilitzar alguns dels seus envasos.
- Establiment de disposicions per adaptació dels reglaments d’higiene tenint en compte els criteris de flexibilització que permeten els reglaments del paquet d’higiene.
- Establiment de requisits per a l’elaboració, manteniment i conservació de menjars preparats.
- Es permet la congelació de carn.
Estem organitzant per a finals de mes de gener trobades informatives a les ciutats de Tarragona, Lleida, Barcelona i Vic per explicar-vos tot el que comporta aquest Real Decret i contestar a tots aquells dubtes que tingueu. Properament us enviarem dates i més informació d’aquestes trobades.