Nom d'usuari o e-mail
Contrasenya
Actualitat

Toni Molist de la Cansaladeria Molist de Manlleu guanya el 1er Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional

Amb una participació de 20 empreses procedents de diferents províncies

La llonganissa elaborada per Toni Molist de la Cansaladeria Molist de Manlleu ha estat la guanyadora del 1r Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional, i la Llonganissa de Producció Artesana elaborada per Josep M. Saborit de la Carnisseria Xarcuteria Saborit de Calldetenes ha estat la finalista.

La Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya ha celebrat el primer concurs nacional per escollir la millor Llonganissa Tradicional de Catalunya. Un esdeveniment que vol vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals, del foment de la innovació i la creativitat en els productors del nostre país.

L’entrega pública dels diplomes de les llonganisses premiades es farà el pròxim dissabte 23 de setembre, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari “Escales” a la plaça Fra Bernardó a les 19.30h.

Amb una participació de 20 empreses procedents de les comarques de Barcelona (14), Girona (1) i Lleida (5), les llonganisses s’han presentat amb les següents denominacions: llonganissa (11), llonganissa de pagès (7), xoriç (2) i de producció artesana (3).

En aquesta primera edició s’ha recollit bona part de les varietats de les llonganisses que s’elaboren arreu de Catalunya fent que la riquesa del nostre patrimoni gastronòmic i dels nostres productors hagi estat molt força ben representada en el concurs.

 

GUANYADORS, FINALISTES I MENCIONS ESPECIALS:

Llonganissa guanyadora:

  • Toni Molist – Cansaladeria Molist de Manlleu. (Llonganissa)

Llonganissa finalista:

  • Josep M. Saborit – Carnisseria Xarcuteria Saborit de Calldetenes. (Producció artesana)

Mencions del jurat:

  • Joan Soler – Ca la Isabel de Moià. (Llonganissa)
  • Francesc Colom – Carnisseria Colom-Vila de Manlleu. (Llonganissa)
  • Sergi Mas – Embotits Vall del Ges de Sant Pere de Torelló. (Llonganissa)

 

DINÀMICA DEL CONCURS

Els 20 participants van aportar 3 unitats de les seves propostes en el moment de la seva inscripció a la Federació dels Oficis de la Carn i, durant el dia d’ahir dilluns 18, el jurat va procedir a fer el tast per tal d’escollir els premiats.

Pròsper Puig, Mestre artesà Cansalader – Xarcuter i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre va actuar com a president del jurat que va estar format per:

  • Josep Sucarrats, periodista gastronòmic i director de la Revista Cuina
  • Pep Palau, gastrònom, assessor, divulgador gastronòmic i fundador del Fòrum Gastronòmic
  • Pep Nogué, cuiner, professor de cuina i divulgador gastronòmic
  • Francesc Reina, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i Confrare de Mèrit de la Confraria del Gras i el Magre
  • Ricard Julià, Joan Aliu, Josep Maria Dalmau i Josep Lluis Porté Mestres Artesans Cansalader-Xarcuter, membres de la Taula de mestres de la Confraria del Gras i el Magre i representants dels Gremis de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Els experts han puntuat les llonganisses valorant el seu aspecte extern i intern a més del gust, l’olor i el sabor, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall a cada membre del jurat.

Josep Dolcet, director de l’Escola de la Fundació Oficis de la Carn i secretari del jurat ha destacat que accions com aquesta han de servir per a estimular a tots els productors a una millora continuada del producte i per a donar a conèixer els principals trets diferencials i de qualitat d’aquest producte tan tradicional al nostre país.

Les 9 llonganisses més puntuades han estat les finalistes i han passat a la segona ronda, on s’han escollit als 5 premiats: 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials.

En la menció final s’han contemplat les corresponents denominacions específiques o noms consagrats en aquells productes que per raons geogràfiques o de procés reben alguna altra denominació arreu del territori català i, fins i tot, presenten unes característiques ben determinades, com ho són per exemple la Llonganissa, Languïssa, Llangonissa, Xolís, Xoriç, Llonganissa de pagès, Llonganissa de Vic IGP.

El pròxim dissabte 23 de setembre a les 19.30h, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari “Escales” de la plaça Fra Bernardó s’entregaran els premis als guanyadors.

 

CONSULTA EL WEB DEL CONCURS

X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=»1065″ title=»Fes-te soci»]

Concurs Nacional de Botifarra d'Ou 2023
Agenda d'Autocontrol higiènic i sanitari 2022
Club de compres
Escola de la Carn
Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família