Aquest dijous 20 de febrer s’han fet públics els guanyadors de la 10a edició́ del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. El concurs, impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn vol promocionar, fomentar i fer ressò dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.
En aquesta desena edició s’han presentat un total de 38 botifarres a la categoria “Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional”, i 28 botifarres a la categoria de “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular” de 42 elaboradors de 19 comarques de Catalunya. Aquesta vintenta de comarques demostren que “El concurs s’ha consolidat com un fidel reflex de la xarcuteria catalana, amb zones de llarga tradició i d’altres on la botifarra d’ou s’ha incorporat més recentment, demostrant la diversitat i excel·lència del sector.” remarca Pròsper Puig, president de la Fundació Oficis de la Carn. Per altre costat, Josep Dolcet, secretari del jurat, afegeix “En aquestes deu edicions hem vist una millora notòria de la botifarra d’ou fet que demostra l’esforç dels professionals per perfeccionar el producte i mantenir-ne l’autenticitat”.
Els guanyadors d’aquesta edició
El guardó “Millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya – Som Gastronomia 2025” ha estat per a Josep Viladecàs de Fussimanya de Tavèrnoles i Vic, amb una botifarra d’ou amb carxofes i ceba. Viladecàs explica que la inspiració va sorgir de la cuina del restaurant que també regenta: “Aquest any volíem presentar una botifarra diferent i la inspiració ens va venir directament de la cuina del nostre restaurant. Ara és temporada de carxofes i una de les nostres especialitats és un arròs caldós amb carxofa i sofregit. Vaig pensar que aquesta combinació podia encaixar en una botifarra d’ou. En provar-la, vam veure que el gust, la textura i l’equilibri d’ingredients funcionaven perfectament.“
El guardó “Millor Botifarra d’Ou Tradicional de Catalunya – Som Gastronomia 2025” ha estat per a Ramon Hernando de Xarcuteria Hernando de Barcelona, amb una recepta heretada del seu pare i que ha anat ajustant lleugerament. “És la mateixa recepta que ja va guanyar el 2016 i que prové del receptari familiar. S’han anat ajustant alguns paràmetres, però l’essència és exactament la mateixa. En productes tradicionals com aquest, cada detall compta: el tipus de carn, el punt exacte de sal i pebre, i especialment la cocció, que pot marcar la diferència en la textura i el sabor.“
Guanyadors, finalistes i mencions especials.
En la categoria de Millor Botifarra d’Ou Tradicional:
- Millor Botifarra d’ou – Som Gastronomia 2025: Ramon Hernando – Xarcuteria Hernando, Barcelona.
- Segona posició: Josep M. Saborit – Carnisseria Xarcuteria Saborit, Calldetenes.
- Mencions del jurat: Mercè Aloy – Carnisseria Xarcuteria Mercè Aloy, Manresa; Jordi Pujol – Carnisseria Jordi Pujol, Tossa de Mar; Daniel Marquez – Cal Noc, Moià.
En la categoria de Millor Botifarra d’Ou Singular:
Millor Botifarra d’ou – Som Gastronomia 2025: Josep Viladecàs – Fussimanya, Tavèrnoles i Vic. (Botifarra d’ou amb carxofes i ceba)
Segona posició: Ramon Hernando – Xarcuteria Hernando, Barcelona. (Botifarra d’ou amb formatge tendre de cabra i ceba caramel·litzada)
Mencions del jurat: Enric Rosell – Ca l’Estevet, Ordal (Botifarra d’ou amb rostit d’ànec mut del Penedès); Cesc Colom – Carnisseria Colom Vila, Manlleu (Botifarra d’ou amb pop a la gallega); David Riera – Can Vilada, Vic. (Botifarra d’ou amb entrebancs dolços).
Dinàmica del concurs
D’acord amb les bases del concurs i per a cada una de les tres categories a la qual optaven a premi, els carnissers – xarcuters han aportat 1,5 quilos del seu producte a la seu de la Fundació dels Oficis de la Carn per ser avaluades pel jurat en un tast obert celebrat el dia 19 de febrer amb l’objectiu d’escollir els guardonats.
El jurat, format per experts mestres xarcuters, professionals en embotits i en gastronomia, ha valorat els productes pel seu aspecte extern i intern, la textura, els atributs organolèptics i de qualitat, a més del gust i l’aroma. En aquesta desena edició, el jurat ha estat format per: Victòria Esteban, Mestra artesana cansaladera-xarcutera, membre del patronat de la Fundació Oficis de la Carn; Teresa Colell, Dinamitzadora del Pla estratègic de l’alimentació a Catalunya; Pep Nogué, Cuiner i Director gastronòmic del Culinary Institute of Barcelona; Ramon Roset, Sommelier especialitzat en vins i formatges, director dels premis Vinari i subdirector de la revista digital Vadegust.cat; Salvador Garcia Arbós, Periodista, gastrònom i escriptor; Judit Càlix, periodista i directora de la revista Cuina; Núria May, Cuinera i tecnòloga dels aliments, dinamitzadora del teixit gastronòmic i d’agroproductors locals d’Osona; Carme Gasull, periodista i comunicadora, especialitzada en gastronomia i alimentació; Marc Curto, cuiner i carnisser – xarcuter; Jordi Icart, director comercial d’Espècies Teixidor; Ricard Josep, mestre artesà cansalader-xarcuter i membre de la Confraria del Gras i el Magre; Pep Palau, gastrònom, assessor i divulgador gastronòmic, fundador del Fòrum Gastronòmic; Josep Terradellas, mestre artesà cansalader-xarcuter; Mireia Sellarés, mestra artesana cansaladera-xarcutera i membre de la junta de Gremicarn Barcelona, Vicenç Bardolet, mestre artesà cansalader-xarcuter i president de Gremicarn Tarragona; Xavier Alemany, mestre artesà cansalader-xarcuter, guanyador de l abotifarra d’ou singular 2024, Glòria Curto, mestra artesana cansaladera-xarcutera, guanyadora de la botifarra d’ou tradicional 2024. Ha actuat com a secretari, amb veu i sense vot, Josep Dolcet, Director de l’Escola de la Carn.
Durant el tas de deliberació s’han fet dues rondes de tast per les categories de Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional i Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular. Els experts, un cop tastats els productes, els han puntuat. De les dues categories els 6 productes amb major puntuació han passat a la ronda final, en la que s’han escollit els premiats per cada categoria de botifarra d’ou (un guanyador, un segon premi i tres mencions especials.
Josep Dolcet, secretari del jurat, remarca que “El nivell de les botifarres d’ou que hem tastat enguany ha estat excel·lent, amb diferències mínimes entre les mostres finalistes. Això demostra que els xarcuters han aconseguit un equilibri òptim en la recepta, respectant la tradició i cuidant cada detall, des de la selecció de la carn fins a la cocció, per oferir un producte d’alta qualitat.“