El passat dimarts 3 de novembre, es va celebrar l’acte de cloenda del curs Principis bàsics de carnisseria i elaboració de productes carnis amb la presència de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Jordi Torrades, director general de Comerç de la Generalitat, i Pròsper Puig, president de GremiCarn.
Gòdia va iniciar els parlaments del lliurament dels diplomes als alumnes, encoratjant als alumnes a preservar el procés formatiu assegurant que “la formació és el pilar fonamental per a cuidar l’ofici viu i que perduri en el temps, a la vegada que dóna les eines i habilitats pel desenvolupament personal i professional”. A continuació, Torrades va agrair la gran tasca de la Fundació Oficis de la Carn i l’Escola Agrària de l’Empordà per fer avançar el sector i va ressaltar que “és molt necessària la formació per estar al dia de les darreres novetats tecnològiques, normatives i d’organització”. Pròsper Puig, que va manifestar la seva satisfacció per veure novament a joves professionals formant-se, va destacar la importància de la formació en els moments actuals.
Per acabar, els assistents a l’acte varen poder degustar els diferents productes elaborats durant el curs, i debatre sobre el futur del sector carni.
El curs
El curs, que en aquesta edició ha durat un total de 54 hores en format online i 38 de pràctica, ha estat seguit per una quinzena professionals xarcuters i xarcuteres provinents de petites empreses artesanes de Catalunya.
A l’hora de dissenyar aquest curs es va tenir en compte que els alumnes poguessin exercir la pràctica d’aquests processos als seus propis obradors de forma immediata i diària, amb l’avantatge de poder traslladar els seus dubtes i consultes, de forma directa als professors especialistes. Entre d’altres, els objectius del curs han estat:
- Proporcionar als alumnes un ampli coneixement de les característiques, propietats i qualitat de les carns de les diferents espècies dels animals de carnisseria.
- Proporcionar una visió moderna de l’especejament, l’obtenció de talls, la seva presentació, i el seu tractament culinari de les espècies d’animals de carnisseria.
- Donar a conèixer les bases tecnològiques de preparació de les carns i d’elaboració de derivats carnis frescos.
- Actualitzar els coneixements tècnics i legals dels processos de treball i d’elaboració.
- Adaptar els processos de treball, preparació i presentació de les carns i d’elaboració de derivats carnis frescos en petits establiments.
- Adequar els processos de producció i la composició dels productes a les tendències actuals.
- Divulgar i preservar el patrimoni gastronòmic i culinari dels productes tradicionals a Catalunya, i ampliar-ho amb altres productes i presentacions no autòctones.
- Establir les bases per la preparació i l’elaboració de productes de qualitat amb vocació diferencial dels productes de gran consum.
- Assentar les bases per l’estímul de la creativitat i la innovació en els petits establiments d’elaboració artesana com a eina de millora de la competitivitat i exclusivitat.
- Fomentar la relació personal o professional entre els alumnes de diferents perfils i procedències, però amb la base artesana comuna
Després de l’èxit d’aquesta edició, des de l’Escola dels Oficis de la Carn i l’Escola Agrària de l’Empordà ja ens posem a treballar en el pròxim curs que es realitzarà en els pròxims anys.