La Fira de la Botifarra de la Garriga 2025 ha tornat a posar en valor la tradició xarcutera del nostre país, i un any més, la Fundació Oficis de la Carn, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, hi han estat presents per contribuir-hi amb un tast d’embotits tradicionals catalans.
L’activitat, que va ser conduïda per Josep Dolcet, director de la Fundació, i la Mestra Cansaladera-Xarcutera Yolanda Presseguer, va permetre descobrir i degustar tres productes emblemàtics del receptari tradicional de Catalunya, especialment arrelats a la Garriga: botifarra blanca de la Garriga, botifarra d’ou i bull de llengua. D’aquest últim se’n van presentar diverses versions elaborades arreu del territori: el bull amb la llengua sencera o a trossos de ganivet, típics de les comarques centrals i del Pirineu Occidental, i el bull amb la llengua picada i assecat, propi del Pirineu més occidental.
El tast va esdevenir una experiència participativa i formativa, en què es van compartir coneixements sobre l’origen, la diversitat i l’evolució d’aquests productes, així com sobre el paper fonamental que exerceixen els petits artesans carnisser-xarcuters en la preservació i innovació del nostre patrimoni gastronòmic.
L’acte va rebre una gran acollida de públic, amb una participació activa dels assistents, que van enriquir el debat amb preguntes i comentaris. Des de la Fundació Oficis de la Carn destaquem la importància de promoure i participar en esdeveniments com aquest, que ajuden a donar visibilitat a l’ofici, reforcen el consum de producte artesanal i mantenen viva la tradició gastronòmica catalana.
