Es reiteren les mesures de seguretat aprovades i adoptades fins ara pel comerç alimentari i la seva experiència en aquest període. En tots els casos, s’extremaran les mesures de seguretat i la freqüència en la neteja i desinfecció, com s’ha vingut fent fins ara. A continuació us detallem els aspectes més importants del document.
Mesures generals:
- Les persones titulars de l’activitat han de garantir l’atenció preferent que minimitzi el temps d’estada a l’interior dels locals o establiments i que faciliti la mobilitat a l’interior a les persones vulnerables d’acord amb el criteri de les autoritats sanitàries, o bé quan per les seves característiques personals no puguin usar mascareta.
- La distància física interpersonal de seguretat s’estableix en 1,5 m en general, l’equivalent a 2,5 m2 per persona.
- A l’entrada de l’establiment es posaran a disposició dels clients dispensadors de gel hidroalcohòlic o desinfectants.
- L’ús de la mascareta és obligatori per a persones de 6 anys en endavant. Com a excepció a aquesta norma general, no estan obligades al seu ús les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria.
Mesures de neteja i desinfecció:
- Els establiments netejaran i desinfectaran les instal·lacions i zones de contacte més freqüent almenys dos cops al dia, i serà obligatori que una d’aquestes vegades sigui al final de la jornada
- Quan diferents treballadors comparteixin un lloc de treball o llocs de treball per torns, es netejaran i desinfectaran els llocs de treball després de cada ús o canvi de torn respectivament, amb especial atenció al mobiliari i altres elements susceptibles de manipulació
- La disposició dels llocs de treball, l’organització de la circulació de persones, la distribució d’espais (mobiliari, prestatgeries, passadissos, línia de caixes, etc.), l’organització dels torns i la resta de condicions de treball presents en el centre han de modificar-se, en la mesura necessària i possible, per garantir la màxima distància entre persones i circulació de l’aire.
- Caldrà disposar de papereres on dipositar mocadors i qualsevol altre material d’un sol ús. S’hauran de netejar freqüentment i almenys un cop al dia.
- Quan sigui possible i sempre que no contravingui cap norma sectorial, es mantindran les portes obertes amb falques o altres sistemes per evitar el contacte de la gent amb manetes i poms.
- Es recomana ventilar els espais com a mínim 3 vegades al dia 10 minuts, aproximadament, i vetllar pel correcte funcionament de les instal·lacions de climatització.
Treballadors:
- No poden incorporar-se als seus llocs de treball aquells que tinguin algun dels símptomes compatible amb el SARS-COV2 o bé estiguin en aïllament domiciliari per diagnòstic d’aquesta malaltia. Tampoc podran incorporar-se aquells que, encara que no manifestin símptomes, estiguin en quarantena domiciliària per haver estat en contacte amb algú amb símptomes.
- El titular de l’activitat econòmica de l’establiment o local s’assegurarà que tots els treballadors comptin amb equips de protecció individual adequats al nivell de risc.
- Tot el personal haurà d’estar format i informat sobre el correcte ús dels esmentats equips de protecció. Això també s’aplicarà al personal de neteja, manteniment, reposició, repartiment o seguretat de l’establiment.